Dział Chemii Rolnej w Bydgoszczy

Dział Chemii Rolnej stanowił zasadniczy trzon organizacyjny Instytutu Bydgoskiego, posiadał on szereg poddziałów, odpowiadających poszczególnym odgałęzieniom dawnej chemii rolnej w rozumieniu nauki niemieckiej. Po połączeniu Instytutu Bydgoskiego z Instytutem Puławskim, większość tych poddziałów została zlikwidowana, zredukowana została też liczba pracowników. W roku 1924 kierownictwo Działu objął Leopold Zaleski, początkowo w charakterze zastępcy profesora Godlewskiego, a następnie jako kierownik samodzielny. Podczas pobytu w Bydgoszczy, opublikował szereg prac naukowych, o których można śmiało powiedzieć, iż były one prawdziwym ewenementem naukowym w Polsce. W pracach swych Zaleski posługiwał się metodą doświadczeń wazonowych i kultur wodnych.

Hala wegetacyjna Działu Chemii Rolnej

Dział Chemii Rolnej stanowił zasadniczy trzon organizacyjny Instytutu Bydgoskiego, posiadał on szereg poddziałów, odpowiadających poszczególnym odgałęzieniom dawnej chemii rolnej w rozumieniu nauki niemieckiej. Po połączeniu Instytutu Bydgoskiego z Instytutem Puławskim, większość tych poddziałów została zlikwidowana, zredukowana została też liczba pracowników.  W roku 1931, wobec zmniejszenia budżetu Instytutu o 60 %, Dział Chemii Rolnej objęty został dalszymi redukcjami. Celem uzyskania podstaw finansowych dla dalszej jego egzystencji, uruchomiono pracownię analityczną o charakterze technicznym. Z sum, uzyskiwanych za wykonywane analizy, Dział opłacał personel pomocniczy i pokrywał koszt szkła laboratoryjnego i odczynników chemicznych. Pod kierownictwem S. Hołyńskiego, w Bydgoszczy prowadzone były badania nad wartością nawozową węgla wysoko chłonnego, natomiast dr Ryszard Kwieciński, pracował nad udostępnieniem składników pokarmowych w torfach różnego pochodzenia.

Źródło:

M. Strzemski  - Pamiętnik Puławski, Puławy 1862-1962, Warszawa 1965.